Avoliitolla on lain edessä erilainen asema kuin avioliitolla. Avopuoliso ei peri avopuolisoaan, eikä hänellä ei ole oikeutta tasinkoon (tietyissä poikkeustilanteissa voi vedota lakiin avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta).
Avoliitossa kannattaa pohtia näitä näkökulmia:
1.
Avopuoliso ei peri ilman testamenttia mitään. Miten käy yhteisenä kotina käytetyn asunnon tai yhteisesti käytetyn auton?
2.
Avopuolison asumisoikeus kotina käytettyyn asuntoon tulee turvata testamentilla, muuten avopuolisolla ei ole asumisturvaa. Kuka omistaa yhteisenä kotina käytetyn asunnon? Toinen puolisoista yksin vai omistatteko yhdessä?
3.
Avoliitossa omaisuuden perii omat lapset tai jos heitä ei ole, omat vanhemmat tai sisarukset. Voi käydä niin, että kodin omistaa jatkossa edesmenneen puolison lapset tai vanhemmat. Miten käy avolesken asumisen? Saatko jäädä kotiinne asumaan? Tai jos omistat kodistanne puolet, tarkoittaa se sitä, että toisen puolikkaan omistaa esim. edesmenneen puolison vanhemmat tai alaikäiset lapset.
4.
Jos perityn kodin omistajina ovat alaikäiset lapset, määrää heidän asioistaan vanhemmat. Joissakin tilanteissa se tarkoittaa sitä, että alaikäisten lasten omaisuudesta päättää entinen puoliso. Miten hoidetaan asumisjärjestelyt? Muuttaako entinen puoliso kotiinne lasten kanssa. Minne sinä muutat? Vai asutteko kaikki yhdessä?
5.
Mitä käy kodin irtaimistolle? Avopuolisolla ei ole lain suojaa siinä, että saisi pitää yhteisen kodin irtaimistoa hallinnassaan. Lain mukaan irtaimisto on sen puolison omaisuutta, jonka rahoilla se on hankittu. Tästä syystä myös Irtaimisto on hyvä merkitä testamenttiin.